SİNÜZİT AMELİYATINI UZMANINA SORDUK

Üç Boyutlu Navigasyon sistemi hakkında merak edilenleri Nişantaşı Kulak Burun Boğaz Merkezi’nden Doç. Dr. Erhun Şerbetçiye sorduk…3’üncü boyut tekniği tüm riski ortadan kaldırıyor Beyin ve gözler gibi önemli organlarla komşu olan sinüsleri tedavi etmek artık çok daha kolay! Yaklaşık bir yıldır ülkemizde kullanılan ve sinüzit ameliyatlarında oluşabilecek tüm tehlikeleri ortadan kaldıran 

Türkiye’de yaklaşık bir yıldır kullanılan ve büyük hastanelerde uygulanan Üç Boyutlu Navigasyon sistemi, sinüzit ameliyatlarında oluşabilecek tehlikelerden korkan hastalar için yeni ve daha güvenli bir tedavi yöntemi

Bu yeni sitemin her sinüzit ameliyatında gerek duyulmadığını söyleyen Doç. Dr. Erhun Şerbetçi uygulamayı şöyle anlatıyor, “Cerrahiye başlamadan önce hastanın yüz bölgesindeki referans noktaları cerrahi araçlar ve optik okuyucu ile belirleniyor. Bundan sonra bu noktalar ile hastanın önceden çekilmiş tomografik görüntüleri birleştiriliyor. Alınan değişik tomografi kesitleri sayesinde 3 boyutlu olarak ve endoskopik gözlem eşliğinde cerrahi daha güvenli bir şekilde tamamlanıyor”
Kış aylarının gelmesi ile beraber en sık karşılaşılan hastalıkların başında üst solunum yolları enfeksiyonlarının yer aldığını belirten Şerbetçi, çoğu kez basit bir nezle gibi başlayan bu hastalıkların genelde sinüsleri de etkilediğini ve eğer kişide zemin hazırlayan faktörler de varsa hastalığın sinüzite dönüştüğünü söylüyor.
Sinüzitin başladığını ise, burun tıkanıklığı, burun ve geniz akıntısı, inatçı öksürükler gibi belirtilerin 10 günden fazla sürmesi haber veriyor.
KORKMAYA GEREK KALMADI
Son yıllarda geliştirilen endoskopik yöntemle yapılan sinüzit ameliyatları oldukça güvenli hale gelmiş olsa da, her ameliyatta olduğu gibi birtakım riskleri bulunuyor. Sinüslerin beyin ve gözler gibi önemli organlarla komşu olması ise bazı zor ameliyatlarda güvenliğin arttırılmasını gerektiriyor. İşte bu durumlarda uzmanlar, “Üç Boyutlu Navigasyon sistemi”nin kullanılmasını tercih ediyor.
Tüm sinüzit ameliyatlarında “Navigasyon Sistemi” ne başvurmak gerekmediğini söyleyen Şerbetçi, “Navigasyon Sistemi” ameliyat süresini uzatabilir ve maliyetini arttırır. Endoskopik sinüs ameliyatları üzerine deneyimli bir uzman zaten sinüzit ameliyatlarının çoğunda bu sisteme başvurmaz ve ameliyatları güvenli bir şekilde tamamlar. Ancak “alın sinüsü” (Frontal sinüs) ve en derin sinüsümüz olan kafa tabanındaki “sfenoid sinüs” hastalıklarında ve bazı durumlarda gerekebilecek hastanın tekrarlayan sinüzit ameliyatlarında “Navigasyon Sistemi” nin kullanılması ameliyatları çok güvenli bir hale getirmektedir” şeklinde konuşuyor.
NASIL BİR YÖNTEM
Sinüs cerrahisine başlamadan önce hastanın yüz bölgesindeki referans noktaları ve cerrahi araçlar optik okuyucu ile belirleniyor. Daha sonra bu noktalar ile hastanın önceden çekilmiş tomografik görüntüleri birleştiriliyor. Bu şekilde müdahale sırasında cerrahi aletin yerinin,
tomografik imajlar üzerinde izlenebilmesi sağlanıyor. Alınan değişik tomografi kesitleri de 3 boyutlu olarak ve endoskopik gözlem eşliğinde ameliyatın daha güvenli bir şekilde tamamlanmasına olanak veriyor.
Sinüs ameliyatlarının çoğu tamamen burun deliklerinden girilerek yapılıyor ve yüzde herhangi bir kesi yapılmıyor, böylece yara izi oluşması tehlikesi de ortadan kalkıyor. Navigasyon desteği ile de sinüs cerrahisinde oluşabilecek komplikasyonlar azaltılabiliyor.
HANGİ DURUMLARDA AMELİYAT GEREKİR
Türkiye’de her yıl binlerce Kronik sinüzit hastasının ameliyat edildiğini söyleyen Şerbetçi, “Kronik sinüzit sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerde, alerjik veya astımlı olan hastalarda görülebilir. Sinüzitler sıklıkla antibiyotik ve diğer bazı ilaçlarla tedavi edilsede ilaçların yeterli olmadığı durumlarda ve bazı diğer yapısal ve hastalıkla ilgili sorunlarda sinüzit ameliyatları gerekebilir” diyor.
Sinüs cerrahisinde cerrahi anatomi kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor diyen Şerbetçi, özellikle bazı anatomik güçlüklerde ve ileri hastalıklarda ameliyatın daha güvenli şekilde yapılabilmesi için “Üç Boyutlu Navigasyon sistemi” denilen yön gösterme teknolojisinin kullanılmasının uygun olduğunu söylüyor.

1 yorum:

  1. Korkulacak birşey yok. Basit bir ameliyat.
    Paylaşım için saolun

    YanıtlaSil