Meme kanseri ameliyatından sonra kolumda şişlik oldu. Tavsiyeleriniz nelerdir?


Prof.Dr.Erkan Topuz Posta gazetesinde yer alan yazı dizisinde kanser ile ilgili sizden gelen soruları yanıtlıyor.Bugünkü yazı dizisinde Meme kanseri ile ilgili gelen bir soruyu yanıtlamış.sizler için derleyip yayınlıyoruz.



1.5 yıl önce meme kanseri ameliyatı oldum. Sol memem alındı, koltuk altı lenf bezlerim temizlendi. Ancak 6 ay önce yemek hazırlarken bıçakla elimi kestim. Yaklaşık 1 hafta sonra da kolum da inanılmaz bir şişlik oldu. Ağrılarım da var, sağ kolumla hiçbir iş yapamıyorum. doktora gittim, lenf drenaj tedavisi önerdi. Ancak tedaviye rağmen şikâyetlerimde azalma olmadı. Bana tavsiyeleriniz nelerdir?

CEVAP: bazı meme kanseri hastalarının ameliyat sırasında koltuk altı lenf bezleri de temizlenir. Daha sonra da koltuk altına ışın tedavisi uygulanır. Bu hastaların % 20’sinde yaşamlarının herhangi bir döneminde lenf ödemi ortaya çıkar. Ödem bazen geçicidir ama bazen de kalıcı olabilir. Ödem hastayı em fiziksel hem de psikolojik yönden olumsuz etkileyebilir. Şişen kol ağırlaşır, hareket etmesi güçleşir ve kasları ve eklemleri zorlamaya başlar. Şişkinlik nedeniyle gerginleşen deri rahatsızlık verir. Ağrı başlayabilir. Lenf ödeminin en önemli belirtileri şunlardır:
Kolda dolgunluk hissi,
Deride gerginlik,
El bileği ve parmakların hareketliliğinin azalması,
Giysi kolu, bilezik, yüzük gibi takıların dar gelmesi,
Meme ameliyatının yapıldığı kolla ağır taşımamak, ütü yapmamak, düzenli kol egzersizleri yapmak, sert hareketlerden kaçınmak, kesiklere karşı tedbir almak ödemin ortaya çıkmasını önleyebilir. Koldaki basit bir çizik, elde bir kesik bile enfeksiyona yol açarak ödemi başlatabilir. Sizde de parmağınızdaki kesik ödemi başlatmış. Size önerilerim şunlar:
Koldaki ödem 6 aydan uzun sürdüğü için bir fizyoterapistten yardım almanızı öneriyorum. Koldaki lenf akışını arttırmak için basınçla ödemi boşaltan bazı aletler kullanılabilir. Ancak masajın mutlaka uzman kişiler tarafından yapılması gerekir.
Kolunuza soğuk tatbik yapın.
Yatarken koltuk altınıza yastık koyun.
Varis çorabı koldaki kan akışını arttırarak ödemi azaltabilir. Kolunuza aşağıdan yukarı doğru hafif masaj yapın.
Her türlü enjeksiyonu(iğne) diğer kolunuza yaptırın. Kolunuzu yormayacak egzersizler yapın. bromelain (ananas hapı)boswellia bitkisi hapı, yaban mersini ödemin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Kesik durumunda hemen kesikleri yıkayıp o bölgeyi alkol ve tentürdiyot ile temizleyin.
Enfeksiyon durumunda hemen doktora başvurun ve antibiyotik tedavisine başlayın.
Bahçeyle ilgilenirken ya da bulaşık yıkarken kesiklere karşı eldiven kullanın.
Tırnak bakımı yaparken dikkatli olun, tırnağınızın etrafındaki deriyi kesmeyin, iltihap kapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder