Hamilelik Ve Doğumdan Sonra Oluşan Çatlaklar

Uzm.Dr.Betül Şengör Cilt Sağlığı Uzmanı.Cilt bakımı konusunda pek çok makalesi bulunmaktadır.Bugün sizlere özellikle kadınların en büyük cilt sorunlarından olan hamilelik ve sonrasında karın ve basen bölgesinde oluşan çatlaklarla ilgili Uzm.Dr.Betül Şengör'ün yazdığı bir makalayi yayınlıyoruz.Bu makalenin hamilelik,gebelik sonrası oluşan derin çatlakları kendisine sorun eden bayanlar için aydınlatıcı olmasını ümit ediyoruz.


Gebelikte ve Sonrasında Cilt ve Vücut Bakımı

Hamilelerde en sık rastlanan sorunlar ciltte lekelenme (bknz. hiperpigmentasyon), kılcal damarlarda belirginleşme, vücutta kilo alımı ile paralel olabilen çatlaklar, cilt sarkmaları, varisler veya dolaşım problemleri olmaktadır.
Hamilelik sırasında vücut bebek ve anne için kendinde bir takım değişiklikler yapmak zorundadır. Bu sırada kan dolaşımı hızlanmakta ilk 3 ayda bile 1-1.5 litre kan hacminde artma olmaktadır. Bu da hamilelerde baş dönmesi olarak ve bazen de çarpıntı şikayetleriyle kendini belli eder. Dolaşımın hızlanması ciltte bazen flushing dediğimiz kızarma ataklarını tetikleyebilir, ancak geçicidir. 8-9. haftalara doğru artan hormonlarla doğrudan ilişkili olarak akne benzeri sivilcelerde artma olabilir, çoğunlukla bu da geçicidir. 


Hamilelik süresince değişen hormonlara bağlı olarak genetik olarak yatkın olan kişilerde vücutta tuz tutulumuna bağlı olarak ödem olabilmekte bu da selülitli görünüme neden olmaktadır. Selülülitin tedavisi için ilk 3 aydan sonra bazı peeling etkili ürünler ile duşta lifle masaj yapılabilir, içilen su oranının arttırmak ve yürüyüş yapmak iyi gelecektir.

Bu dönemde ister istemez kilo alınmaktadır. Ancak hamilelik bir hastalık değildir, kontrollü olarak kilo almak uygundur. Şayet hamilelik sırasında herhangi bir sorun varsa ve dinlenmek önerilmişse çaresiz istemediğimiz kadar kilo alabiliriz. Bu durumda ciltte aşırı gerilmeler yüzünden çatlaklar ve sarkmalar ortaya çıkabilmektedir.
Çatlakların oluşmasında en önemli rol genetik yapımızdadır. Çünkü fazla kilo almadığı halde çatlak sorunu olan kadınlarımız da vardır. Ancak alabileceğimiz önlemler arasında yine cilde uygulanan masajın önemi büyüktür. Çünkü bu sayede hücrelerin uyarılmasıyla kollajen liflerin sentezlenmesi tetiklenebilmektedir. Banyolar sırasında sürülen badem yağlarından faydalanılabilir, ilk 3 aydan sonra çatlak oluşumu önleyici kremlere başlayabiliriz. 
Özet olarak hamilelik sırasında alınabilecek önlemler;
  • Sabahları mutlaka güneş koruyucu içerikli bir krem sürmek (melasma açısından)
  • Bol sıvı tüketmek
  • Yeterli uyku almak
  • Düzenli yürüyüş
  • Duşlar sırasında bacaklara lif uygulamak
  • Her gün karın ve basen bölgesine nemlendirici krem sürmek
  • Akşamları ayakları dinlendirmek, dolaşıma iyi gelebilecek önlemler almak
kaynak:Uzm.Dr.Betül Şengör - www.cildiminsagligi.com'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder